dijous, 22 de març del 2012

Dijous.

Ja fa un temps que un anunci dins d´un vagó de la Renfe va cridar la meva atenció. Avui de tornada de la feina l´he tornat a veure, fet que m´ha anat molt bé per escriure les "autopromeses" línies al blog.
L´anunci, col·locat a un lateral de les portes d´accés, ens vol fer sabedors a tots els usuaris, que la nostra extensa i moderna xarxa ferroviària, no se li resisteixen llocs tan aparentment "inhóspits" com les pistes d´esquí. Així els del departament màrqueting de Renfe, s´han trencat les closques per trobar l´eficaç fórmula per conjuntar el concepte de "tren" i d´"esquí" i l´han resolt amb l´heterogènea paraula Skitren ocupant un lloc ben visible. La solució no és per tirar coets, francament, però no està malament del tot. El que a mi m´ha sorprés, però, és la frase explicativa que hi ha a sota, escrita amb un cos de lletra més petit, que diu més o menys:
Et portem a esquiar a La Molina i a la Vall de Núria, el tren fins a peu de pistes és free.
Sí, free, en negreta, en cursiva i en anglès. Per què això últim?. Se m´escapa el motiu. Què hi ha de dolent a utilitzar l´adverbi "gratis" o l´adjectiu "gratuït", que hi encaixarien perfectament? Potser perquè pel fet d´utilizar una paraula anglesa l´anunci queda més modern, informal o, ja possats, "cool"? Potser perquè "free" en anglès també vol dir "lliure", que és la sensació que deuen experimentar els esquiadors quan baixen una pista negra "a tota llet"? Potser precisament ho han possat així per a què alguns individus amargats com jo s´hi fixin i aprofitin la minúcia per elaborar tota una teoria i donar-se-les de qui sap què?...
Sigui quina sigui la raó (i sentiu-vos lliures,o free, per donar-ne també la vostra), no es pot negar que és un fet remarcable (per no dir insòlit) la sensibilitat mostrada per la companyia envers les llengües a l´hora de fer-se autopromoció.
Espero que el tren del poliglotisme que han decicit possar en marxa never stops.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Es tracta d'un joc de paraules, estimat Giovedí.
L'anunci en qüestió fa referència a la modalitat d'esquí que s'ha donat en dir "freestyl", que aplicat a l'esquí es refereix a l'esquí acrobàtic i de salts i sense normes.
Pretenen vendre't uns "packs" de tren-forfaits-llançaderes molt més barats que comprat tot per separat (com si el tren, per exemple, et sortís gratis o "free").
Però és que el terme "free styl" és aplicat a moltes altres activitats (snowboard, natació, motociclisme...) Perquè no també al tren??
Juguen amb els conceptes.

podi-.