dissabte, 17 d’abril del 2010

Eyjafjallajökull


¿M´ho sembla a mi o aquest any la naturalesa està especialment rebel? Vàrem començar l´any amb al terratrèmol de Haiti, amb l´esgarrifant xifra de 200.000!!! morts, 250.000 ferits i deixant el país completament arrassat. Aquesta es considerada la catàstrofe humanitària més gran de la història (superant a la del Tsunami del 2004). Després li va tocar el torn a Xile amb gairebé 500 víctimes (la pitjor tragèdia desde 1960), al cap d´unes setmanes va haver-hi un altre a la prefactura de Yushu (Xina) causant 600 víctimes mortals i moltes d´ altres afortunadament vives però deixades de la mà de Déu (perdó, de Mao). També han patit terratrèmols Turquía, Indonèsia, Taiwan...Però la cosa catastròfica no s´acaba aquí, ja que pel que fa a temporals hi han hagut al Brasil,concretament a la futura ciutat olímpica de Rio de Janeiro, amb un balanç de 213 persones mortes, nevades mai vistes a Washington (l´anomenat pels locals en plan conya Snowgeddon), onada de fred extrema a tot Europa, temporal a Madeira amb 48 víctimes mortals i nombrosos danys materials, inundacions amb 50 víctimes al sud-oest de França causades per la ciclogènesis explosiva (el nom ja fa por) del cicló Xynthia, i molts altres desastres que segur em deixo. Ara les cendres que vomita aquest volcà causen un col·lapse aèri a Europa sense precedents, deixant a terra a milers de passatgers.
I només em gastat 4 mesos d´aquest 2010, esperem que s´aturi aquí la cosa.....

No cal dir que comparat amb lo esmentat anterioment, sembla d´acudit el caos que es va muntar a Barcelona per la nevadeta del 8 de març, que vista amb perspectiva només va servir per fer algunes fotos, explicar alguna que altra anécdota, i carregar, això si, contra el conseller de torn per no tenir unes,diguem-ne, 450 màquines llevaneus a punt.

No sé, però crec que la natura ens està donant algún missatge amb totes aquestes manifestacions del que és capaç i em temo que si l´especie dominant no canvia d´actitud envers a ella, ens ho continuarà posant tant difícil com la pronuncia d´aquest volcà islandès.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El que passa és que difícilment trobarem una connexió científica que relacioni "comportament humà-comportament gaià" i, aleshores, seguirem fent la nostra.

Una erupció molt bèstia que en temps històrics es recorda i que va ser relativament recent va ser la del Tambora, al 1815. Es considera el més gran cataclisme vulcànic dels darrers deu mil anys. El 1816, un any després, va ser dit "l'any sense estiu", perquè la capa de cendra envoltà la Terra fent que la radiació solar fos sensiblement inferior a la normal (glaçades durant l'estiu europeu, postes de Sol espectacularment vermelloses,...).
Si això tornés a passar -els experts diuen que de moment no hi ha condicions per a tal afectació; de moment- potser podríem pensar que la natura intenta fer a la seva manera aquelles accions que l'home és incapaç de fer per tal que la temperatura del planeta no pugi al ritme que ho fa... (podi-especulació...)

El Tambora tenia abans de l'erupció més de 4000 metres. Després, va quedar-se amb 2850 metres.

Pel que fa al nom de l'Eyjafjallajökull,... sort que existeix el copiar-enganxar!!

podi-.