dijous, 15 d’abril del 2010

Les edats d´or.


Sempre és gratificant llegir a Sánchez Piñol (Barcelona, 1965) antropòleg de professió que va ser mundialment conegut per la seva primera novel.la La pell freda (2002), traduïda ja a més de 37 llengües. Un any abans es va publicar aquest recull de contes, génere amb el que ell es va iniciar en el món de la literatura i que a diferència de la novel.la, en la que sempre s´ha de pensar qué possar-hi, en el conte s´ha pensar qué s´hi pot treure per a que en poques pàgines hi hagi una història amb entitat. De la mateixa manera, el conte no ens acostuma a donar respostes sino que ens planteja preguntes i ens condueix al acabar-lo a interpretacions que no sempre coincideixen d´un lector a altre, però que poden ser igualment vàlides. Aquests són probablement, entre d´altres, els requisits que conformen la base per obtindre una bona història breu.

Al llarg d´aquests onze contes que configuren aquest llibre, l´autor ens vol fer veure a través d´ells veritats inapel·lables, però que no sempre ens són fàcils de veure i de reconèixer com a tals, així com aquelles actituts i conductes tan característiques del animal humà.Tot això ben amanit per una rica prosa en la que no li manca el seu particular sentit de l´humor.

Així per exemple trobem el valor que li donem a les coses i el magnetisme dels símbols a Tot esperant el general, la vida com a tresor més preuat a Tim i Tom, la capacitat de veure els defectes en els altres però la incapacitat de reconèixer els propis a Tristos Trànsits, la importància de la convivència i el respecte cap als altres i allò que ens és diferent a El Bosc, la incapacitat d´alguns d´acceptar altres criteris i a obrir la ment a possibilitats inicialment no plantejades a El fabulós home bala, viure millor del record del passat que del present a Torna aviat. Destacar especialment La cuca del Congo per lo hil·larant de la història on s´aprofita per deixar en evidència a la plaga fanfarrona i on en certa manera el que es creu timador resulta ser el timat..

La editorial Destino ha tingut l´encert de reeditar aquest llibre en edició de butxaca, ja que l´original de Proa costava una mica de trobar.Us recomano que llegiu també Pandora al Congo i Tretze Tristos Tràngols (també de contes) que juntament amb aquest i La pell freda abans esmentat, conformen la breu però excel·lent obra d´aquest autor.