dilluns, 6 de desembre del 2010

Dos punts de vista.

A favor.

Els avantatges del llibre electrònic, també conegut com ebook, són múltiples. Representa un avenç tecnològic que revolucionarà el món editorial com no ho ha fet des del segle XV amb la invenció de la impremta per l´alemany Gutenberg. Poder tenir tota la teva biblioteca emmagatzemada en un aparell una mica més gran que un telèfon mòbil suposa, no només un increment d´espai a les lleixes on els llibres llegits o en espera de ser-ho, van acumulant pols, sinó un important estalvi de paper i consegüentment un estalvi d´arbres talats per tal d´obtindre´l. No hi ha cap dubte que l´ebook és un aparell que podríem qualificar de sostenible, ja que ens permet gaudir de la lectura sense que els nostres boscos hagin de pagar l´elevat preu amb la seva desapararició.
Poder llegir al metro, al bus o en un refugi d´alta muntanya aquells llibres que pel seu tret característic de "totxos" quedaven automàticament descartats per tal de no haver de patir el pes del seu fullam imprès, suposa tot un gran pas endavant i òbviament un merescut descans pels nostres braços. A més, els llibres electrònics, com ja passa amb la música i les pel·lícules, es podran descarregar il·legalment de la xarxa (faltaria més), de manera que ens estalviarem uns dinerons que podran ser emprats per altres fins amb menys prosa però més prosaics. ¿Per què hem de pagar per tenir accés a la cultura? És sabut per la majoria, que moltes persones no llegeixen per l´elevat preu que els editors marquen als llibres sobretot a "les novetats".
Estic segur que  l´ebook farà que el nombre de lectors del nostre país, que sempre s´ha caracteritzat per situar-se molt per sota de la mitjana europea (i així ens va), augmenti considerablement, i senyors, un país que llegeix, és un país culte, un país que mira desacomplexadament cap al futur i que no dubta en afirmar que el llibre fet de paper i cartró té els dies comptats.



En contra.

El llibre de paper és insubstituible independentment dels nous formats d´emmagatzematge de dades que puguin aparèixer al mercat. Durant segles ha estat el dipositari i transmissor del coneixement i creativitat humana i ho continuarà sent. Un món sense llibres, seria per a mi un món tan terrorífic com el que va crear Ray Bradbury a Fahrenheit 451. ¿Us imagineu quina paradoxa llegir aquest llibre a través de la pantalla asèptica d´un aparell d´aquests que s´estan possant tant de moda?. I ho dic, perquè la relació que s´estableix entre el llibre com a objecte i el lector mentre dura el procés de lectura, es podria qualificar d´íntima. Sentim el seu pes i la seva textura a les nostres mans; contemplem el disseny i el  dibuix de les seves cobertes que ens han fet aturar-nos al seu davant, agafar-lo i finalment escollir-lo; compartim amb ell diferents llocs, diferents moments del dia, diferents estats d´ànim. Anem descobrint les seves interioritats a mesura que passem les seves pàgines tot sentint com s´escola  per les nostres narius la recomfortant olor de tinta i paper imprès. El deixem dormint al nostre costat amb la companyia d´una tira de cartolina entre les seves pàgines, perquè al despertar-lo al matí següent ens continuï explicant amb ulls encara lleganyosos, la seva particular història. Quan l´acabem el posarem a la lleixa juntament amb els seus companys perquè romangui allà com un grat record dels bons moments compartits o bé ens acomiadarem d´ell una mica a contracor al taulell de les moltes biblioteques de la ciutat. ¿Es pot substituir aquesta relació única que hom manté amb el llibre de sempre? Crec que no, per molt que ens vulguin fer creure les modes l´única finalitat de les quals és mantenir viva la febre consumista que pateix la societat del primer món (última en molts altres aspectes), i que arriba a nivells clínics durant, la cada cop més llarga, temporada nadalenca.
És evident que l´ebook no farà miracles i  no guarirà l´al·lèrgia endèmica que moltes persones tenen per tot allò que requereixi un mínim esforç de comprensió lectora, encara que es posi com a excusa el no fer-ho, l´elevat preu dels llibres. ¿Que potser no en tenen un de més elevat aquests aparells?. Que no em viguin amb romanços, el llibre com a tal ha de continuar existint ja que en el seu continent està contingut tot el saber que les generacions precedents ens han llegat i que és el valuós patrimoni que la nostra espècie en vies de superpoblació, té per poder continuar creixent i avançant en la societat del futur.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo tinc alguns llibres baixats en pdf al meu ordinador i me n'he llegit algun -a l'ordinador-. Me'ls he baixat de manera legal perquè no tenien drets d'autor.

D'altra banda, sempre que puc els llegeixo en paper. Tampoc no acostumo a pagar-los i tampoc no cometo cap il·legalitat: vaig tirant de biblioteca pública, la qual cosa, a l'igual que l'e-book, m'estalvia espai i és bastant sostenible (un mateix llibre, centenars de lectors,... i sense consum d'electrecitat ni del cada cop més preuat liti, que comença a escassejar.

De moment no em plantejo la qüestió com un dilema que hagi de ressoldre aviat. Quan vingui l'e-book al meu món, doncs vindrà, com quan va venir l'ordinador, el telèfon mòbil (que tots dèiem que no necessitàvem i no tindríem mai).
Quan hagi de venir a mi, vindrà.

Ara bé, la típica fotografia de llibre llegit/post al blog, no serà el mateix...: per a exemple...:

http://podi-podi.blogspot.com/2009/04/la-colonia-penitenciaria-frank-kafka.html

podi-.

Ricard Tortosa ha dit...

Jo també tiro molt dels llibres que l´excel·lent xarxa de biblioteques ens posa al nostre abast la qual cosa no es cometre cap mena d´il·legalitat ans el contrari, "il·legal" seria no fer-ne ús del servei que donen a la ciutat.En quan al "dilema" plantejat amb l´ebook, es quelcom que de tant en tant se´m presenta. Hi veig avantatges (ecològics sobretot) però al mateix temps em sabria greu que en el futur desaparegués el "mètode tradicional" de llegir i "consumir" llibres.
Com acostuma a passar amb tots els canvis tecnològics que s´incorporen a les nostres vides, hi trobem aquells que els abracen, els que els rebutjen i els que s´ho miren amb indiferència.Amb el mòbil, encara que crec no sigui comparable amb l´ebook, va passar el mateix.I mira ara.
En el cas del post del llibre de Kafka, expliques que vas optar pel format PDF davant la impossibilitat de trobar-lo físicament.Entre poder-lo llegir o no, està clar que jo també hagués optat pel PDF, però ara per ara, com a últim recurs.De moment m´atrau més el paper.

Fran ha dit...

El problema que veig als ebooks és el mateix que rebre factures online. Accepto que són ecològiques i més sostenibles però... si són importants sempre corres el risc que qualsevol petit accident deixi la informació irrecuperable. Un paper es pot enfosquir, arrugar, trencar, tacar... però fins i tot vell pot mantenir la informació. Una ratlladeta de no-res al CD el pot deixar inútil, i ja no diguem si algun dia alguna potència amb mala baba provoca una esborrada general a tots els suports informàtics.

Anònim ha dit...

La biblioteca d'Alejandria es va cremar...
Cal tenir tota la informació informàtica a dos llocs diferents, com a mínim.
El paper pot mullar-se i allò "de tractat amb rostre pàl·lid és paper mullat..." ho diu tot.

podi-.