dilluns, 22 de març del 2010

La Processionària


El diccionari del IEC defineix la processionària com "Insecte lepidòpter del gènere Thaumetopoea, l´eruga del qual es trasllada formant llargues fileres i és plaga del pi i del roure".

Això tant neutre i inodor que ens brinda el IEC és probablement el més bonic que es pot dir d´aquest bitxo, ja que per a la resta dels mortals l´esment del mateix va acompanyat indefectiblement d´una ganyota de fàstic amb l´afegit de que "és un animal perillós pel bosc", "provoca al·lèrgia" o englobant les dues definicions anteriors: "és molt xungo". Certament ho és, si no que li ho preguntin als pins i als roures dels boscos que les han de patir irreversiblement fins a la mort.

Ahir diumenge durant la llarga caminata pel GR1 (i al final passada per aigua) em vàrem trobar moltes de processionàries pel sòl formant les típiques fileres, que algú s´encarregava de descompondre amb el pal per tal d´evitar que algún arbre en fos víctima de la seva insaciable sed destructiva, o instal.lades pels arbres amb els seus característics nius de seda albergant la munió de criatures sentenciant a l´ arbre a mort.

Si a aquesta targeta de presentació li sumem que a mi em va entrar per casualitat una a la cama amb la consegüent picor i cuissor de la que encara no m´he lliurat, és força fàcil concloure de que es tracta d´un bitxo que no aporta res de bo, símbol de la inutilitat i ineficàcia que gairebé podriem associar-lo al que en els humans es defineix últimament com un NI-NI.....però si reflexionem una mica, qui és el culpable en última instància de que això passi? De que els boscos n´estiguin plagats i es causi tanta destrucció?
La mare naturalessa sàvia com és, no possaria mai un animal en el gran teatre del món perque causés només que mal, sense que dugués a terme la funció que ella encomana a tot ser viu i que no és altra que ajudar a mantenir el sempre cruel però necessari equilibri natural. La processionària està a la natura per complir també aquesta funció: Per depredar i ser depredada. Quina espécie és la culpable de que ara només depredi? Quina espécie és la responsable del desequilibri? Som nosaltres mateixos els que matem els boscos, no la processionària.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo també vaig tenir problemes al braç. Se'm posà totalment urticat, vermellòs i... puajj!!

Vaig posar-me "diprogenta" però amb el que realment va desaparèixer-me va ser amb un bàlsam tipus "vipsbaporuba" o com se digui que venen als "xinesos".

Salut!

podi-.