Ladies and Gentlemen, Meine Damen und Herren, Señoras y Señores, Senyores i Senyors, nens i nenes, rovellons i pets de monja!! ja els tenim aquí, puntuals a la seva cita annual, la plaga que inunda quioscs i papereries: Els col·leccionables.
No deixa de sorprendre´m el resultat del brainstorming que duen a terme les editorials i que cada any dóna fruit en forma de cartulines format DIN-A3 a principis de setembre, un mes que juntament amb gener, és el dels bons propòsits,els quals, al igual que la durada de la plaga dels fascicles i col·leccionables, s´esvaeix matemàticament per Tots Sants.
Aquest any tenim ja les primeres perletes:
Camiones de antaño (?¿), abanicos de los mejores diseñadores del mundo, aprende a hacer ganchillo, imita el sonido de los pájaros (aquest de moment s´endu la palma d´or), colección cómics de Asterix...
Els que cada any no hi falten són: Cursos de idiomas planetadeagostini: Alemán, Italiano, Francés e Inglés, con el primer fascículo el diccionario y un libro bilingüe (que en el cas de l´anglès és invariablement "El fantasma de Canterville"), colección novela misterio, romántica, policíaca o les que están dedicades a autors en concret: colección Paul Auster, Agatha Christie, Paulo Coelho i en quan a DVDs no podran faltar els cine de acción, grandes estrenos o grandes clásicos, o simplement cine en família (que engloba tots els anteriors i avall que fa baixada..). També, com no! els cursos de pintura acuarela/al óleo/témperas/con ceras/plastidecor o aprende a dibujar cómics Manga, i els de la secció teixits: Curso completo de macramé/punto de cruz/patchwork/paspartús. Evidentment tots ells a precio especial oferta de lanzamiento, con el primer libro/DVD/fascículo gratis el segundo i algún que altre detallet. Després, és clar cada libro/DVD/fascículo costarà els 8 ó 9 euros rigor, que si multipliquem per les 34 entregues previstes, surt una quantitat total que esgarrifa.
¿Algú acaba aquestes col·leccions? o encara més ¿És possible acabar-les?, puc entendre que algú vulgui tenir una col·lecció de novel·les de l´Agatha Christie o que vulgui fer el curs d´Italià, però ¿camiones de antaño, o coches de policía/bomberos/autocares del mundo?¿fer-se l´esquelet humà per entregues (primer fascículo la tibia y de regalo el peroné)? ¿casas de muñecas? ¿dedales? ¿el esqueleto del tiranosaurio?¿minerales? ¿soldaditos de plomo? ¿barcos veleros?¿cabinas de teléfono?¿zapatos de princesas? ¿tanques? i moltes més que em deixo i que no tenen desperdici...
A mesura que la plaga col·leccionista es va repetint cada any, suposo que, apart del problema d´espai que suposa pels quiosquers encabir tota la cartronada multicolor dins la barraqueta (alguns no han tingut més remei que oKupar les parets del seu davant), els hi deu ser cada cop més difícil a les editorials trobar quelcom que pugui ser susceptible de ser col·leccionat...¿què més pot quedar que no hagin tret ja?...¿cacas de perro que puedes encontrar en tu ciudad? ¿semáforos del mundo?¿containers de la basura?¿los wáteres de grandes pensadores?....jo proposaria fer un col·leccionable de tots els col·leccionables que s´han fet, com una espècie de "greatest hits" i acabar d´una vegada amb la tonteria, segur que hi hauria gent que el compraria, almenys el primer fascicle que és baratet......
Ja és ben cert que en aquest món hi ha gent per tot...
3 comentaris:
La clau de tot plegat rau en una cosa que has dit a les últimes línies: "...almenys el primer fascicle, que és baratet".
Amb la tirada del primer fascicle de qualsevol col·lecció les editorials recapten prou com per poder fer front a l'edició de la resta de fascicles, amb l'aventatge que en la mesura que la gent va perdent interés i deixa de comprar fascicles, s'estalvien despeses d'edició i distribució.
PODI-.
Què tal: "Curso Planeta de Payaso. Con el primer número, nariz roja de regalo"?
Jo vaig acabar una col·lecció d'aquestes, però quan era petit, una enciclopedia astronòmica de 112 fascicles, més de dos anys per acabar-la, i encara recordo la quiosquera que m'anava reservant els números que no podia comprar perquè me n'anava de vacances.
En aquella ocasió podia més l'afició que res, però no he intentat completar cap col·lecció mes.
La veritat és que a casa van fer la "enciclopedia médica", als anys 70. Al final de la recol·lecció de fascicles els van enquadernar i encara la tenim en "actiu" (jo no, que en faig servir una d'on-line).
podi-.
Publica un comentari a l'entrada